Is de looptijd van uw hypotheek bijna voorbij? Dan zijn er twee dingen mogelijk. U kunt de looptijd van uw hypotheeklening verlengen, of u kunt uw hypotheek oversluiten. Het is handig om uzelf hier goed over te informeren. Zo weet u zeker wat voor u de beste optie is.


Hypotheek verlengen
Drie maanden voor de einddatum van uw hypotheek vraagt de geldverstrekker u om uw hypotheek te verlengen. U ontvangt dan een verlengingsvoorstel met daarin de rentes en periodes waartegen de hypotheek opnieuw kan worden vastgelegd. Het verlengen van uw hypotheek brengt geen kosten met zich mee. Een andere optie is uw hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

 

Hypotheek oversluiten
Uw hypotheek oversluiten kan duizenden euro’s voordeel opleveren over de totale looptijd. Of u met overstappen kunt besparen hangt af van een aantal dingen. Namelijk het soort hypotheek dat u heeft, de resterende looptijd en de kosten. Zo moet u de woning vaak opnieuw laten taxeren om te bepalen hoeveel u mag lenen. Ook moet u langs de notaris gaan om uw handtekening onder de nieuwe hypotheekakte te zetten. Dit brengt opnieuw taxatie- en notariskosten met zich mee en dit kan al snel oplopen tot €3000. Wanneer de looptijd nog vaststaat bij uw oude bank dan betaalt u ook een boete voor vervroegd aflossen. Al deze kosten zijn overigens wel fiscaal aftrekbaar. Een hypotheek oversluiten is dus alleen zinvol wanneer u de kosten weer terugverdient tijdens de eerste periode bij de nieuwe bank. U weet namelijk niet of de nieuwe bank na afloop van die eerste renteperiode nog steeds voordelig is.

Praat met uw adviseur
Het moment dat uw hypotheektermijn verloopt, is ook het moment om met uw adviseur te spreken om extra af te lossen of uw hypotheek te verhogen. Extra aflossen kan een hoger rendement bieden dan sparen, en zelfs een hoger rendement hebben dan beleggen. Ook kunt u de hypotheek verhogen om meer financiële ruimte te creëren. U kunt dit extra geld ook gebruiken om een extra woning te kopen voor verhuur, een tweede huis te kopen voor uw kind of te beleggen in een vastgoedfonds zoals Ferax.

Bekijk uw mogelijkheden
U ontvangt het nieuwe rentevoorstel drie maanden voor de einddatum van uw hypotheek. Dit is een goed moment om onderzoek te doen. Op deze manier heeft u voldoende tijd om te bekijken wat uw mogelijkheden zijn. En kunt u rustig beslissen of u bij uw huidige bank wilt blijven of liever naar een andere partij gaat. Deze periode wordt nauwelijks gebruikt om beschikbare hypotheken te vergelijken, terwijl het bekijken van nieuwe hypotheken zeer lonend kan zijn. U kunt een hypotheek nemen met een lagere hypotheekrente of een hypotheek met betere voorwaarden. U kunt zelfs met de offerte van een andere geldverstrekker naar uw huidige hypotheekverstrekker gaan. Deze komt dan mogelijk met een beter aanbod om u als klant te behouden. Zorg er dus voor dat u het nieuwe rentevoorstel op tijd ontvangt. Neem contact op met uw adviseur wanneer u het verlengingsvoorstel nog niet gekregen hebt.