Tot welke leeftijd kan je een hypotheek laten verlengen? En waar kan je beter je overwaarde voor gebruiken op latere leeftijd? Dat lees je hier.

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

Als je als twintigjarige een hypotheek afsluit dan heb je deze vaak na dertig jaar wel afbetaald. Is het dan aantrekkelijk om je hypotheek te verlengen? Om bijvoorbeeld garant te staan voor je kinderen? Of te verhuizen naar een groter huis? Is het mogelijk om op oudere leeftijd nog je hypotheek te verlengen en waar kan je tegenaan lopen? Of kun je beter je overwaarde opnemen? Je leest het hier.

Geen maximumleeftijd

Je kunt je hypotheek op elke leeftijd oversluiten of verlengen, daar zit namelijk geen maximumleeftijd aan. De bank gaat hierbij kijken naar de waarde van je woning en de hoogte van je hypotheek. Deze is vaak niet zo hoog op oudere leeftijd, ervan uitgaande dat je niet vaak verhuisd bent. Maar is het verstandig? Want als je een nieuwe hypotheek afsluit op zestigjarige leeftijd, voor dertig jaar vast, kan je het dan nog wel terugbetalen?

Seniorenhypotheek

Hypotheekverstrekkers zijn wel terughoudender als het gaat om het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd. Het is verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hoe ouder je bent, hoe lastiger het wordt om deze verzekering af te sluiten. De grens hiervoor ligt tussen de 75 en 80 jaar. Een hypotheekverstrekker kijkt verder naar de marktwaarde van het huis, de hoogte van het pensioeninkomen, het opgebouwde pensioen en het werkgeverspensioen. Er gelden strengere inkomenseisen dan op jongere leeftijd. De hypotheek die verstrekt wordt aan senioren heet ook wel een seniorenhypotheek.

Overwaarde gebruiken

Je kunt er op latere leeftijd ook voor kiezen om je overwaarde op te nemen. Dit is aantrekkelijker voor ouderen. Want daarbij wordt er niet gekeken naar je inkomen, maar naar de waarde van je huis. Dit is veel aantrekkelijker voor ouderen. En er zitten minder haken en ogen aan. Die overwaarde kan je gebruiken als extra potje bovenop je pensioen, maar je kunt ook hiermee ook in vastgoed beleggen.

Als je het geld niet direct nodig hebt, is indirect beleggen in vastgoed een toegankelijke manier om nog iets te verdienen aan je overwaarde. Dit is al mogelijk vanaf een klein bedrag, wat het aantrekkelijk maakt voor particulieren. Met indirect beleggen kan je jaarlijks een rendement van wel acht procent verdienen. Dit doe je bijvoorbeeld via Ferax Vastgoed. Dit is een partij die panden voor de verhuur opkoopt. Jij kunt met jouw investering een stukje van het pand kopen. Zij regelen de verhuur, financiering, verkoop ect. Zo deel je als investeerder mee in de winst. Ga naar de website (www.feraxvastgoed.nl) voor meer informatie.