Het afsluiten van een hypotheek gebeurt vaak voor een aantal jaar. Alleen betekent dit niet dat u voor altijd aan uw hypotheek gebonden bent. U kunt altijd kijken of het wellicht voordeliger kan. Misschien zijn de rentes gedaald of kunt u ergens anders betere voorwaarden krijgen. In dit geval is overstappen naar een andere hypotheek een goed idee. Dit wordt ook wel oversluiten genoemd. In dit artikel worden de voordelen van uw hypotheek op een rijtje gezet.

Kosten besparen
Momenteel zijn de hypotheekrentes erg laag. Het percentage is een stuk lager dan een paar jaar geleden. Als u een hypotheek heeft afgesloten toen de rentes veel hoger lagen, kunt u wellicht profiteren van de nieuwe rentes. Dit kan door uw hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheek. Het oversluiten van uw hypotheek is niet gratis. Dit komt omdat uw huidige hypotheekaanbieder u natuurlijk als klant wil behouden. Wanneer de hypotheek vroegtijdig wordt stopgezet, loopt de hypotheekaanbieder een deel van zijn inkomsten mis. Om deze reden vraagt de aanbieder een boeterente ter compensatie. Hoe langer de resterende looptijd van uw hypotheek, hoe hoger de boeterente zal zijn.

De boeterente mag u wel onder bepaalde voorwaarden aftrekken bij uw belastingaangifte. U kunt een hypotheekadviseur inschakelen die voor u uitzoekt of de besparing op uw maandlasten daadwerkelijk meer oplevert dan de boeterente. Ook kunt u met uw adviseur bespreken om extra af te lossen. Extra aflossen kan een hoger rendement bieden dan sparen, en zelfs een hoger rendement bieden dan beleggen. Op die manier bespaart u niet alleen kosten, maar investeert u ook in uw woning.

Extra zekerheid over uw maandlasten
Wanneer u een hypotheek afsluit, kiest u daarbij ook een rentevaste periode. In deze periode blijft u hetzelfde rentepercentage betalen. Dit kan anderhalf jaar zijn, maar ook tien jaar. Zelfs als de rentes tussentijds stijgen, blijft u hetzelfde rentepercentage betalen. Dit betekent dat een langere rentevaste periode u zekerheid geeft over wat u per maand kwijt bent. De besparing op uw maandlasten heeft u niet in één jaar, maar gedurende de hele rentevaste periode. Wilt u zeker weten dat u de komende tijd het lage rentepercentage betaalt van dit moment? Kies dan bij het oversluiten van uw hypotheek voor een lange rentevaste periode.

Meer financiële ruimte
Een ander voordeel van uw hypotheek oversluiten is dat u wellicht wel meer kan lenen. Dit geldt overigens niet voor iedereen. Maar als uw WOZ-waarde en uw financiële situatie het toelaten, is het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten. Op deze manier kunt u wat financiële ruimte vrij maken en daardoor extra verbeteringen aanbrengen aan uw woning. Maar u kunt dit extra geld ook gebruiken om een extra woning te kopen voor verhuur, of een tweede huis kopen voor uw kind.

Maar u kunt dit extra geld ook gebruiken om een extra woning te kopen voor verhuur, een tweede huis te kopen voor uw kind of te beleggen in een vastgoedfonds zoals Ferax.