Als uw spaarhypotheek afloopt, dan lost u deze aan het eind van de looptijd af met het kapitaal uit uw spaarpolis. De hypotheek is dan afgelopen. Ook een aflossingsvrije hypotheek heeft een looptijd, vaak van 30 jaar. Maar na afloop wordt de aflossingsvrije hypotheek niet vanzelf afgelost. Kunt u niet aflossen met uw spaargeld of met de uitkering uit een spaarpolis, dan moet u de hypotheek opnieuw afsluiten. Dit is het moment om goed naar uw financiële situatie te kijken en mogelijk meer financiële ruimte te creëren. 

Afloop hypotheekcontract

Na afloop van de looptijd van uw hypotheek moet u met uw bank het gesprek aangaan. Het gaat hierbij om aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek waarbij de afloopdatum van het hypotheekcontract is bereikt. Het gaat dus niet om de afloop van de rentevast periode (bijvoorbeeld het aflopen van een rente die u 10 jaar lang hebt vastgezet).

Verlengingskosten

Als u de hypotheek langer door wilt laten lopen, dan kan de bank hiervoor verlengingskosten rekenen. Sommige geldverstrekkers eisen de tussenkomst van een adviseur (dat betekent: advieskosten) en misschien is er ook een taxatie nodig (dat betekent: kosten taxatie). Bij de meeste banken hoeft u niet opnieuw naar de notaris (dat scheelt notariskosten).

Banken kunnen wel om een inkomens-/lastentoets vragen maar gaan doorgaan redelijk soepel om met de uitkomsten. De hypotheek kan vrijwel altijd gewoon doorlopen, maar de bank kan u dan wel vragen om een deel annuïtair te gaan aflossen.

Overstappen

U kunt uw hypotheek ook oversluiten naar een andere bank. Dat heeft zin als de rente ergens anders flink lager is. Stapt u over, dan betaalt u naast advies- en taxatiekosten ook nog notariskosten.

Het verkrijgen van een hypotheek bij een nieuwe bank heeft wel meer voeten in de aarde. De nieuwe bank bekijkt of uw inkomen hoog genoeg is om uw hypotheek te kunnen blijven betalen; of de hypotheek voldoet aan de nieuwe norm die geldt sinds 2011 (nl. bij de meeste aanbieders mag u maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen. Is de lening hoger, dan moet u het meerdere gaan aflossen) en of u de lening nog kunt betalen als de fiscale aftrek vervalt. De eisen hiervoor verschillen per bank. Uw adviseur kan u daarover meer vertellen.

De hypotheek verhogen

Als u de hypotheek wilt verhogen, kunt u dit moment aangrijpen om meer financiële ruimte te creëren. U kunt dit extra geld gebruiken om een extra woning te kopen voor verhuur, een tweede huis te kopen voor uw kind of te beleggen in een vastgoedfonds zoals Ferax. Ferax Vastgoed belegt in verhuurde woonruimte voor starters, singles en studenten. Gespreid beleggen in verhuurde woonruimte is een goede manier om uw vermogen veilig te stellen.